Acupunctuur bij menopauzale klachten

De menopauze en perimenopauze zijn natuurlijke stadia in de voortplantingscyclus van de vrouw. De menopauze treedt in wanneer de menstruatie definitief uitblijft. Voorafgaand spreekt men van de perimenopauze, waarin de menstruatie onregelmatiger wordt als gevolg van afname van de oestrogeenproduktie door de eileiders. De hormonale veranderingen in uw lichaam kunnen aanleiding geven tot klachten als opvliegers en excessief nachtzweten. Meer dan 80% van de vrouwen kampt met deze symptomen.
Overgangsklachten kunnen echter heel divers zijn. Niet alleen opvliegers maar bv ook slapeloosheid, vermoeidheid, hartkloppingen, vaginale droogte, hoofdpijn, angsten, depressieve stemming, gewrichtsklachten en gewichtstoename. Vaak herkennen vrouwen deze klachten niet meteen als overgangsklachten, vooral als ze daarbij geen of weinig last hebben van de bekende opvliegers.

Het overgangsproces heeft daarnaast een belangrijk emotioneel aspect. De overgang betreft het afsluiten van een levensfase die was gericht op vruchtbaarheid. De emoties die daarbij een rol spelen kunnen soms energieblokkades in het lichaam tot gevolg hebben. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is een vrije doorstroming van vitale energie van groot belang voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Tijdens de acupunctuurbehandeling is er daarom ook aandacht voor emoties bij de overgang en voor het opheffen van eventuele blokkades.

Acupunctuur kan het inzetten van de menopauze niet vertragen of stop zetten. Uit diverse wetenschappelijke studies zijn wel aanwijzingen dat acupunctuur inzetbaar is bij een aantal symptomen, gerelateerd aan de menopauze.

  • acupunctuur kan de ernst en frequentie van opvliegers verminderen.
  • acupunctuur kan de gevolgen van een vertragende stofwisseling helpen bestrijden. In combinatie met een aangepast voedingspatroon kan acupunctuur gewichtstoename onder controle houden.
  • acupunctuur kan leiden tot een verbeterde hormonale balans en toegenomen libido.
  • acupunctuur kan symptomen van angst en depressie, welke een complexe relatie blijken te hebben met de zich instellende menopauze, verlichten. De afname van de oestrogeenspiegel is immers gerelateerd aan een afname van serotonine, een neurotransmitter die een rol speelt in stemming en emotieregulatie. Dit betekent voor vrouwen in de perimenopauze een verhoogd risico op mentale klachten.

Bronnen: ncbi, ovid, ncbi, biomedcentral.