Acupunctuur bij stress en burnout

Het drukke leven van de dertiger eist zijn tol. Van de Belgische werknemers tussen 30 en 40 jaar voelt 20,9 procent zich mentaal uitgeput, blijkt uit een onderzoek van de hr-dienstverlener Securex. Dat is een verdubbeling tegenover drie jaar geleden, toen 10,4 procent van de dertigers tegen een burn-out aanliep. Geen enkele andere leeftijdscategorie heeft zo’n hoog risico om opgebrand te raken.
In de bevraging van 1.550 Belgen eerder dit jaar vertoonde één op de zes werknemers de symptomen van een burn-out: uitputting, een cynische ingesteldheid en een lager zelfvertrouwen. Bij de dertigers gaat het om één op de vijf.

bron: “Eén op de vijf dertigers loopt tegen burn-out aan” (De Tijd)

Van chronische stress naar burnout

Burnout ontwikkelt zich meestal over een periode van verschillende maanden of jaren, waarbij sprake is van continue overbelasting op zowel lichamelijk als mentaal vlak door chronische stress. Het gevolg van de chronische overbelasting is dat men steeds meer moeite heeft om goed te kunnen functioneren. Om dit functioneren op peil te houden, moet men steeds harder werken. Hierdoor neemt de belasting geleidelijk verder toe en ontstaat er een neerwaartse spiraal. Het betreft dus een langdurig proces van “roofbouw” waarbij burnout de eindfase is. Het eigen herstelvermogen werkt op dat moment niet meer.

Een burnout kan gepaard gaan met een grote verscheidenheid aan klachten met zowel een fysieke als mentale component. Vermoeidheid is hierbij veelal het kernsymptoom. Er is een  gevoel van extreme uitputting en aanhoudende futloosheid, veelal gepaard gaande met slaapstoornissen, mentale rusteloosheid, verlies van motivatie en inspiratie, zowel in werksfeer als op privévlak, concentratieproblemen, geheugenverlies, prikkelbaarheid, cynisme, verlies van zelfvertrouwen, stemmingsschommelingen, gevoel van benauwdheid/druk op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, verhoogde bloeddruk, overmatig transpireren, hoofdpijn, pijn in nek/schouders/rug, spijsverteringsklachten, menstruatie- en potentieproblemen …enz.

Diagnose burnout … wat nu?

Op de eerste plaats is het belangrijk uit de neerwaartse spiraal te komen door op adem te komen, de rust te nemen die men nodig heeft, de opgebruikte energiereserves aan te vullen. Vervolgens is het belangrijk te onderzoeken, vaak met hulp van professionele therapeuten, welke situatie, veelal op het werk, verantwoordelijk is voor het ontstaan van deze neerwaartse spiraal en hoe hiermee omgegaan kan worden, zodat enerzijds herstel kan plaatsvinden en daarnaast de kans op een terugval in de toekomst gereduceerd wordt.

Wat kan acupunctuur doen bij stress en burn-out?

De belangrijkste klacht bij mensen met een burn-out is de vermoeidheid die alles overheerst. Er is als het ware een leegte aan energie. Acupunctuur kan ondersteuning bieden door het aanprikken van bepaalde punten die ervoor gaan zorgen dat het lichaam weer beter gaat functioneren en daardoor weer effectiever werkt in de aanmaak van energie. Men helpt de energievoorraden weer aan te vullen.

Daarnaast wordt ook gewerkt aan ‘stagnatie’, het niet goed doorstromen van energie, welke naast de ‘leegte’ veelal aanwezig is bij burnout en in verband gebracht wordt met aanhoudende frustratie. De stagnatie van energie geeft belangrijke informatie om meer inzicht te krijgen in de problematiek van (het ontstaan) van burn-out bij uzelf. Wat frustreert u? Wat gaat u steeds meer tegenstaan? Wat brengt u uit balans? Daarnaast kampen mensen met burnout vaak met vragen over zingeving van het werk of het leven.

Het verminderen van stagnatie (door acupunctuur en/of onderkennen van je frustraties) zorgt ervoor dat symptomen als slapeloosheid, verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, verhoogde spierspanning, hoofdpijn, prikkelbaarheid, …enz verbeteren. U kan zich lichamelijk en geestelijk meer ontspannen en daardoor ook meer ontspannen naar de ontstane situatie kijken, en gaan onderzoeken hoe u in deze neerwaartse spiraal gekomen bent. Er ontstaat weer ruimte om te kunnen genieten van dingen. Ook kan u zich weer beter concentreren. Acupunctuur zorgt ervoor dat u dichter bij uzelf komt en kan helpen om een antwoord op de vraag naar zingeving, in werk of anderszins, te krijgen.