Electro acupunctuur

Electro acupunctuur is het toepassen van elektrische stromen op acupunctuurpunten via de naald. Men maakt gebruik van verschillende stroomvormen. De in het lichaam ingebrachte naalden worden door middel van elektrische geleidingskabeltjes met een stimulatietoestel verbonden waarbij de stroomimpulsen de werking van de naald versterken. Het therapeutisch effect is m.a.w.  groter dan bij manuele acupunctuur. Dankzij wetenschappelijk onderzoek bestaat er toenemend inzicht in de neurofysiologische processen bij electrische stimulatie van acupunctuurpunten, waarbij diverse lichaamseigen hormonen vrijkomen. De combinatie van deze, op moderne geneeskunde gebaseerde, kennis met de behandelprincipes uit de Traditionele Chinese Geneeskunde vormt een meerwaarde in het therapeutisch arsenaal van de acupuncturist.

Voornaamste toepassingen:

PIJNDEMPING:
Door middel van zowel hoog als laag frequente stroomvormen kunnen pijnsignalen gemoduleerd worden op lokaal niveau, ter hoogte van het ruggenmerg en ter hoogte van het centrale zenuwstelsel. Hierdoor is deze techniek toepasbaar bij diverse soorten pijn, zoals bv artrose, whiplash, tenniselleboog, lage rugpijn, neuralgieën (bv. trigeminusneuralgie of postherpetische neuralgie),  acute pijn bij trauma’s alsook chronische pijn die persisteert na heling van een trauma of in afwezigheid van een duidelijk letsel.

SPIERSTIMULATIE:
Mogelijk gebruik bij bepaalde verlammingen als gevolg van een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct) of bij plots opgetreden éénzijdige gezichtsverlamming (facialisparese).

OVERIGE:

  • misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie
  • (lymf)oedeem
  • ontstekingen
  • spanningsklachten en depressieve klachten

Frequentie van stimulatie

  • laagfrequente stimulatie (1-2 Hz) veroorzaakt de afgifte van endorfines en enkefalinen
  • mid-range (12-15 Hz) stimulatie resulteert in de productie van alle drie opioïde klassen
  • hoge frequentie (100 Hz) resulteert in afgifte van dynorfine en heeft geen effect op endorfines of enkefalinen

Amplitude van stimulatie
Eén tot drie milliampère is het bereik dat het meest wordt gebruikt in de klinische praktijk. Deze intensiteit produceert een niet-pijnlijke fasciculatie van de spier waarin de naald is ingebed. Hogere amplitudes veroorzaken pijn en geven aanleiding tot een stressreactie.

Duur van stimulatie
Minimaal 10 minuten is vereist voor de productie van endorfines, met maximale afgifte na 20 minuten.