Acupunctuur bij stoppen met roken

Wat kan acupunctuur voor u doen?

Als roker hebt u te maken met een lichamelijke verslaving aan nicotine en een geestelijke afhankelijkheid van roken. Inzicht in de verslaving is daarom net zo belangrijk als het verminderen van de behoefte aan nicotine. Het is dan ook niet verwonderlijk dat acupunctuur steeds vaker wordt ingezet bij stoppen met roken en andere verslavingen. Bij Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) staat de wisselwerking tussen het geestelijke en lichamelijke immers centraal. En stoppen met roken lukt alleen als men de lichamelijke én de geestelijke afhankelijkheid van het roken kan doorbreken.

De ontwenningsverschijnselen bij stoppen met roken zijn vaak lastig. Deze treden op als de nicotinebehoefte niet meer wordt aangevuld. Vooral de eerste drie weken zijn voor veel mensen erg moeilijk.
Acupunctuur kan via het zenuwstelsel bepaalde regelstoffen in de hersenen en meer specifiek in het beloningscentrum beïnvloeden. Hierdoor vermindert de nicotinebehoefte van uw lichaam. Ontwenningsverschijnselen zoals slapeloosheid, onrust, prikkelbaarheid en behoefte aan snoepen kunnen daardoor sterk afnemen.

Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat u de eerste cruciale weken na het stoppen met roken makkelijker kunt volhouden. Uiteraard moet u zelf ook een goede motivatie hebben om te stoppen met roken. Stoppen met roken moet u tenslotte zelf doen!

Geen enkele therapie of hulpverlener kan een verslaving voor een patiënt oplossen. Ook een acupuncturist kan niet de verslaving voor iemand wegprikken. Maar in samenwerking zijn vaak heel goede resultaten mogelijk.

Veel patiënten ervaren door de acupunctuurbehandelingen meer rust en meer energie en daardoor ook een sterkere wilskracht om te stoppen met roken.

Hoe verloopt een behandeling?

Er wordt navraag gedaan naar rookgedrag, eerdere pogingen tot stoppen, motivationele aspecten, relevante medische voorgeschiedenis en eventuele actuele klachten. Tevens wordt aandacht besteed aan de reden van het roken, onderhoudende factoren hiervoor, reden van het willen stoppen en eventuele valkuilen hiervoor. Dit geeft meer inzicht in de verslaving en de daarbij horende emotionele aspecten.

Er wordt gewerkt met ooracupunctuur volgens het NADA (National Acupuncture Detoxification Association) protocol in combinatie met acupunctuur op het lichaam.

Tussen de behandelingen door worden verblijfsnaalden of magnetische oorzaadjes ter hoogte van specifieke acupunctuurpunten in het oor aangebracht, ter verdere ondersteuning van de behandeling.

Voor een effectieve behandeling is het van belang dat u minimaal 12 uur en bij voorkeur 24u voor de eerste behandeling niet rookt.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Gemiddeld vinden tijdens de eerste week 2 behandelingen plaats, gevolgd door 3 tot 5 wekelijkse behandelingen om het effect te bestendigen. Hiervan kan in functie van uw specifieke situatie en noden afgeweken worden.