Moxa therapie

Moxa therapie is een techniek waarbij het kruid Artemisia vulgaris (bijvoetkruid) tot ontbranding wordt gebracht om één of meerdere specifieke acupunctuurpunten te stimuleren. Er zijn diverse manieren om een punt of een puntengroep door middel van moxa te verwarmen.  Een moxastick wordt door de behandelaar gemanipuleerd, de moxa wordt op een acupunctuurnaald of indirect op de huid geplaatst met behulp van een isolerend schijfje.

De warmte welke lokaal wordt aangebracht zorgt voor een versterkte doorbloeding van huid en onderliggende weefsels in het behandelde gebied. Acupunctuur en moxa hebben elk hun specifieke kenmerken, maar ze kunnen in combinatie worden toegepast. Moxa therapie wordt toegepast in functie van de klachten en het energetisch bilan van een patiënt en is niet per definitie aan bepaalde aandoeningen gekoppeld.
Er zijn aanwijzingen dat moxatherapie in combinatie met posturale oefeningen het draaien van een baby in stuitligging kan bevorderen. Deze technieken kunnen enkel toegepast worden bij laag-risico zwangerschappen en bij voorkeur in overleg met vroedkundige of gynaecoloog.