Overmatig braken tijdens de zwangerschap is een complicatie die kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen bij de vrouw en nadelige gevolgen voor de foetus kan hebben. Recent onderzoek geeft nu aanvullende richtlijnen voor preventie en verlichting van deze symptomen. Wijzigingen in het dieet en de levensstijl van de moeder kunnen beschermende effecten hebben.  Ook werden gunstige effecten vastgesteld bij gebruik van  o.a. voedingssupplementen en gember  en toepassing van acupunctuur.

Om misselijkheid en braken te verlichten zijn de eenvoudigste veranderingen vaker eten, kleinere maaltijden en vermijden van voedsel of geuren die braken veroorzaken. Van belang is ook om stress te verminderen en meer te rusten gedurende de dag.

Acupunctuur wordt bij zwangerschapsbraken toegepast op pericard 6 (PC6) , het punt 5 cm proximaal van de pols vouw in de palmaire zijde van de onderarm. In een placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde, single-geblindeerde studie, kregen vrouwen acupunctuur gedurende 30 minuten drie keer per dag. Vrouwen in de acupunctuurgroep versus de placebogroep hadden een aanzienlijk snellere afname van de mate van ervaren misselijkheid. Er was ook een significant verschil in de hoeveelheid braken tussen de twee testgroepen, waarbij in de acupunctuurgroep  significant minder patiënten braakten . Er was geen significant verschil in voedselinname tussen de twee groepen, noch werden bijwerkingen van acupunctuur waargenomen .

Bron: PubMed, Rev Obstet Gynecol. 2012